Preispitivanje estetike brutalizma u suvremenom web dizajnu

U novije vrijeme pojam brutalizma sve više nalazi svoje mjesto u različitim medijima, ne isključivo vezanim za arhitekturu, iz koje je termin originalno potekao. S pojavom ‘Brutalist Hacker News’ – čitatelja vijesti koji tvrdi da koristi estetiku brutalizma, zajednica programera i dizajnera našla se u središtu debate o tome što zapravo čini suštinu brutalističkog dizajna u digitalnom svijetu. Ovaj projekt, osmišljen korištenjem isključivo Vanilla JavaScripta i realiziran unutar jedne jedine HTML datoteke, prkosi konvencionalnim pristupima modernog web razvoja, naglašavajući funkcionalnost nad formom, no istovremeno integrira i elemente poput tematizacije i PWA (Progressive Web App) funkcionalnosti.

Iako je brutalizam u arhitekturi poznat po svojoj ‘sirovosti’, kao što je korištenje neobrađenog betona (beton brut), u web dizajnu se ovaj termin često pogrešno interpretira ili preširoko primjenjuje. Rasprave među korisnicima i kritičarima ‘Brutalist Hacker News’ projekta su razotkrile različita mišljenja. Neki smatraju da pravi web brutalizam treba biti sirov, minimalistički i sveden na osnovne funkcionalnosti bez dodatnih stilskih ukrasa, što bi u digitalnom okruženju trebalo odražavati jasnoću i direktnost.

image

Na taj način, neki korisnici uspoređuju ovaj čitatelj vijesti sa stranicama poput ‘motherfuckingwebsite.com’, koje su poznate po svom izrazito minimalističkom dizajnu. Međutim, komponente poput tematizacije i vizualne složenosti koje su prisutne u ‘Brutalist Hacker News’ čine ga sličnijim suvremenim interpretacijama brutalizma u digitalnom dizajnu, gdje estetika možda zadržava neke osnovne elemente, ali je ujedno i prilagođena trenutačnim tehnološkim trendovima i user experience očekivanjima.

Usprkos različitim mišljenjima, važno je prepoznati i cijeniti inovativnost i kreativnost razvijatelja ‘Brutalist Hacker News’. Projekt je pokazao kako se može graditi most između klasične percepcije brutalizma kao stroge, funkcionalne formacije i modernijih pristupa koji teže stvoriti angažirajuće korisničko iskustvo kroz promišljenu upotrebu modernih web tehnologija. Bez obzira na kritike, jasno je da projekt potiče važne diskusije o budućnosti web dizajna i mogućim smjerovima njegove evolucije.

Na kraju, ‘Brutalist Hacker News’ predstavlja zanimljiv eksperiment u križanju klasičnih i novih digitalnih izražajnih formi. Njegova sposobnost da izazove raspravu, potakne na razmišljanje i eventualno, inspirira druge dizajnere i programere na eksperimentiranje, čini ga vrijednim proučavanja. Bez obzira na to pristaje li netko sa svim aspektima implementacije, ne može se poreći da projekt dodaje vrijednu dimenziju razgovoru o estetici i funkcionalnosti u digitalnom okruženju.


Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *