Helid, mida küps programmeerimiskeel peaks omama

Rust on programmeerimiskeel, mis võimaldab arendajatel kirjutada süsteemidele lähedast koodi ilma muretsemata mälulekete ja muude sarnaste turvaveadeta, mis on levinud madalama taseme keeltes nagu C. Rusti kasutamise üks suurimaid takistusi on aga selle ABI (Application Binary Interface), mis riivab arendajate võimalusi kasutada keelt paindlikult heterogeenses süsteemis.

Läbi aastate on community väljendanud pettumust Rusti sisseehitatud toetuse puudumise pärast dünaamilistele helistamiskonventsioonidele. See hõlmab mitte ainult API-de vaid ka ABI puudulikkust, mis on süsteemivaldkonnas kriitilise tähtsusega. ABI defineerib, kuidas andmeid funktsioonide vahel liigutatakse ja on oluline, et kompileeritud programm saaks efektiivselt suhelda teiste programmide või süsteemikomponentidega.

Kuigi Rust pakub mõningaid mehhanisme, nagu näiteks ‘extern “C”‘ märksõna, mis muudavad C-stiilis helistamise võimalikuks, pole see ideaalne lahendus, eriti kuna see ei hõlma Rusti-siseseid funktsioone. See lähenemine seab piirangud Rusti kasutamisele tõsiselt optimeeritud süsteemides või seal, kus on vajalik sujuv interaktsioon teiste programmeerimiskeeltega.

image

Dünaamilise helistamiskonventsiooni puudumise tulemusena on Rusti arendajad sunnitud kasutama kohmakaid ja vähem efektiivseid lahendusi, et integreerida Rusti koodi teiste keeltega kirjutatud süsteemidesse. Selline olukord ei ole soodne keele laiemale omaksvõtule ja küpsusele.

Erinevatel keeltel on erinevad mälukorraldused ja ABI-d, mis muudavad keerukamaks keeltevahelise suhtluse. Optimaalne lahendus oleks Rustile oma ainulaadne helistamiskonventsioon, mis võimaldaks süsteemisiseselt tihedamat integreerimist ja parandaks jõudlust nii mälu kasutuse kui ka funktsioonide kutsumise mõttes.

On aeg Rusti arendajate kogukonnal tegeleda selle ABI puudujäägiga, et Rust saaks tõeliselt konkureerida teiste süsteemide programmeerimiskeeltega. Selline samm ei aita mitte ainult kaasa Rusti arengule, vaid toetab ka laiemat süsteemide arendusökosüsteemi, mis on üha enam suunatud modulaarsusele ja jõudlusele.


Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *