Telefoontje van ‘uw bank’? Zo pakt u dit veilig aan!

In onze steeds meer verbonden wereld speelt technologische vooruitgang een dubbele rol waarbij het ons leven vergemakkelijkt maar ook nieuwe kansen voor fraudeurs creรซert. Een veelvoorkomende benadering door oplichters is het plaatsen van telefoontjes die van betrouwbare instanties lijken te komen, zoals uw bank. Hoe vaak bent u al niet gebeld door iemand die beweert van uw ‘bank’ te zijn en die gevoelige informatie vraagt?

Deze techniek staat bekend als ‘vishing’, een samentrekking van ‘voice’ en ‘phishing’. Oplichters gebruiken deze methode om vertrouwelijke informatie te ontlokken en toegang te krijgen tot uw financiรซle middelen. Het is dus van cruciaal belang dat we allemaal alert blijven en weten hoe te reageren in dergelijke situaties. Een goede eerste stap is nooit directe persoonlijke gegevens te verstrekken aan een onverwachte beller.

Er zijn diverse technieken die u kunt gebruiken om uzelf te beschermen. Een effectieve methode is het gebruik van een tegenonderzoek waarbij u de legitimiteit van de beller verifieert. Vraag naar hun naam, hun afdeling en hun contactgegevens. Hang op en bel zelf de officiรซle klantenservice van uw bank aan de hand van een nummer dat u zelf hebt opgezocht of dat u al kende, en niet het nummer dat de beller u geeft.

Met de opkomst van kunstmatige intelligentie en andere technologische hulpmiddelen zijn er nieuwe manieren om โ€˜vishingโ€™-aanvallen te herkennen en te voorkomen. Zo bieden sommige telefoons de mogelijkheid om inkomende oproepen automatisch te screenen en essentiรซle informatie te verifiรซren voordat de oproep wordt aangenomen. Dit is vooral nuttig in landen waar hiervoor al systemen zoals STIR/SHAKEN in gebruik zijn, die authenticatie van beller-ID vereisen.

image

Een andere waardevolle tip is de aanpak van onbekende oproepen. Als u niet verwacht wordt gebeld en niet direct de identiteit van de beller kunt verifiรซren, is het een veilige keuze om niet op te nemen en de oproep naar voicemail te laten gaan. Scammers zullen zelden een gedetailleerde en overtuigende voicemail achterlaten.

Voor degenen die technisch onderlegd zijn, kunnen bepaalde apps helpen bij het identificeren van bekende scam-nummers of zelfs automatisch verdachte oproepen filteren. Dit kan een enorme verademing zijn voor mensen die regelmatig met ongewenste telefoontjes te maken hebben. Apps zoals Hiya of Truecaller bieden dergelijke diensten aan en kunnen helpen bij het beschermen van uw privacy.

Een belangrijke overweging is dat geen enkele technologie foolproof is. Het is daarom van groot belang dat we onze eigen gewoonten aanpassen en versterken. Dit omvat het opleiden van oudere of minder technisch onderlegde familieleden over hoe om te gaan met onverwachte oproepen en het belang van het nooit delen van persoonlijke informatie over de telefoon, tenzij absoluut zeker is dat de oproep legitiem is.

Tot slot, ondanks alle technologie en voorzorgsmaatregelen, is het soms praktischer om terug te gaan naar meer traditionele methoden wanneer het gaat om financiรซle veiligheid. Gebruik uw gezond verstand, wees altijd achterdochtig tegenover onverwachte verzoeken om informatie en wanneer in twijfel, neem zelf contact op met uw bank. Dit zou een standaard praktijk moeten zijn in iedere huishouding, ongeacht de technologische hulpmiddelen die u ter beschikking heeft. Bescherm uzelf door proactief te zijn, en niet reactief.


Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *